Naturlekplats Content Image Main Banner

Så här skapar du en magisk naturlekplats

Förutsättningarna för att skapa en varierande och hållbar lekplats för naturlek har förbättrats avsevärt. Med naturen som inspiration har vi designat inbjudande lekställningar och lekhus av det hållbara och vackra lärkträet. Med vår nya lekplatsserie True Nature får barnen tillgång till naturlek utomhus, även i stadsmiljöer.

760420 Med Barn

I lekplatsserien True Nature har du hela 45 olika lekplatsprodukter att välja mellan. Här finns stora och små lekställningar, balanshinder, lekhus och till och med ett utekök. Det ger oändliga möjligheter när du planerar en naturlekplats vid bostadsområdet, på förskolans utegård eller i offentlig parkmiljö.

Lekutrustningen har även influenser till olika rollekar, såsom spännande havstema och äventyrliga naturupplevelser. Självklart uppfyller alla våra lekplatsprodukter gällande lekplatsstandard EN1176.

True Nature
Naturlekplats 1 Content Image
Naturlekplats 2 Content Image
Naturlekplats 3 Content Image
Naturlekplats 4 Content Image
760769 Med Barn (1)

En naturlekplats har precis lika högt lekvärde som en vanlig lekplats. Kännetecknen är att lekutrustningen till allra största delen är tillverkad av hållbart trä samt avsaknaden av starka färger och plastdetaljer.

True Nature-produkterna är tillverkade av FSC-godkänd europeisk lärk. Lärkträ har en hög densitet och är ett hårdare träslag än exempelvis furu. Därför kräver det minimal behandling för att behålla sina goda egenskaper. Genom att använda trä från ansvarsfullt brukade skogar minskas miljöpåverkan och ger ett minimalt klimatavtryck.

760850 Content Image

Alla produkterna har Wood2Wood ekfundament - den mest miljöanpassade lösningen på marknaden. Förutom miljöfördelarna ger det också en visuellt bra bild när träet går rakt ner i marken utan synliga stålfundament.

En annan fin detalj är stolparna som är snedsågade i toppen så att vattnet enkelt kan rinna av.

Till rutschkanorna har vi använt återvunnen HDPE för att hålla nere miljöpåverkan ytterligare.

6 fördelar med att bygga en naturlekplats!

Att bygga en lekplats helt i trä ute i naturen har flera fördelar, från miljömässiga och estetiska aspekter till fördelar för barns fysiska och emotionella utveckling när de leker på lekplatsen. Här listar vi några av de fördelar du kan få när du anlägger en naturlekplats.

 1. Naturlig integration
  En träbaserad lekplats smälter väl in i naturen och skapar en sömlös övergång från det konstgjorda lekområdet till den omgivande naturen. Det bidrar till att bevara och främja den naturliga skönheten i miljön. Här blir naturen inte bara en bakgrund, utan en aktiv del av leken.

 2. Hållbarhet och miljö
  Lärkträ är känt för sin hållbarhet och motståndskraft mot väder och vind. Genom att bygga en lekplats av trä minskar du behovet av material med kort livslängd och därigenom minskas avfall och underhållsbehov. Trä är en förnybar resurs som kan vara ett mycket miljövänligt alternativ om det kommer från hållbart skogsbruk. Genom att välja trä som huvudmaterial minskas koldioxidavtrycket och beroendet av icke-förnybara material.

 3. Taktila och sensoriska fördelar
  Trä har naturliga egenskaper som vid beröring tilltalar barnens sinnen. Den varma och naturliga känslan av trä kan bidra till en positiv upplevelse och stimulera barnens sensoriska utveckling.

 4. Skapar en positiv relation till naturen
  Genom att ge barn möjligheten att leka och interagera med trämaterial i en naturlig miljö skapas en positiv relation till naturen. Det kan uppmuntra en bestående kärlek till utomhusaktiviteter och bidra till en livslång respekt för miljön.

 5. Främjar kreativ lek
  Träbaserade lekplatser ger ofta mer flexibilitet och möjligheter till kreativ lek. Barn kan använda träelementen på olika sätt för att skapa sina egna lekar och äventyr, vilket stödjer deras fantasifulla och kreativa utveckling.

 6. Social interaktion
  Trälekplatser kan skapa en mer inbjudande och avslappnad atmosfär, vilket främjar social interaktion mellan barnen och även mellan deras föräldrar. Naturlekplatsen skapar en gemenskap där man samlas och delar glädjen med utomhusaktiviteter.

Genom att bygga en naturlekplats investerar du inte bara i barnens nuvarande lekupplevelser utan också i en hållbar och hälsosam framtid för både samhället och miljön.