Utegym Vid Vattnet Content Image

Anlägga utegym

Tiden är inne för utegymmet!

Fler och fler väljer att ta träningen utomhus. På ett utomhusgym behöver du inget medlemskap och du kan träna när du vill. Alla kan träna efter sina förutsättningar och utegymmet blir en naturlig samlingsplats för spontan träning. Ofta ligger utegymmen i anslutning till en motionsslinga eller ett rekreationsområde där människor är i rörelse. Att exempelvis anlägga ett utegym i anslutning till en idrottsanläggning ger många möjligheter till varierad träning och social gemenskap.

Vi på Tress Sport & Lek kan med stolthet säga att vi har marknadens senaste och mest unika utrustning för bred och professionell träning utomhus. Tress Sport & Lek har byggt över 500 utegym runt om i Sverige och våra säljare har en gedigen erfarenhet att dela med sig av och kan visa upp fina referensprojekt.

Utegym Campus Göteborg2 Case Image

Guide genom projektet

Här under presenteras en generell guide med all information som behövs för att skapa ditt unika projekt. Det första som sker är att vi tillsammans bestämmer några grundläggande förutsättningar. Vilken målgrupp riktar vi oss till, vilken belastning räknar vi med, vilken kunskap kring träning har utövarna, ska utegymmet vara tillgänglighetsanpassat och hur ser omgivningen ut? Att bygga ett utegym ska vara enkelt, okomplicerat och kännas tryggt. Funderingar kring val av maskiner, vilka muskelgrupper som är viktigast, underlag och tillbehör är sådant vi på Tress hjälper dig att ta ställning till när projektet börjar ta form!

1. Att tänka på vid val av utegym

Vem är användaren av utegymmet, hur ska det se ut?
Vi har delat upp användarna i fem kategorier, självklart kan vi mixa ihop målgrupperna:

Seniorer – Fokus på balans, rörlighet och större muskelgrupper. Ett fast underlag är viktigt.
Aktiva utövare – Fokus på funktionell träning utan vikter.
Mindre aktiva utövare – Fokus på att komma igång, utrustning med varierande enkla övningar.
Funktionsnedsatta – Fokus på tillgänglighet med utrustning för rullstolsburna eller synskadade.
Bredd ”alla typer” - Fokus på större muskelgrupper, skapa balans mellan maskiner med vikter och funktionell träning utan vikter.

2. Design och layout

Givetvis spelar det en stor roll var utegymmet ska placeras. Här hjälper vi till med utformning, färg och ritningar för bästa lokala anpassning. Här under är exempel på några olika typer av områden du kan hitta våra utegym på.

  • Församlingar
  • Park- och fritidsområden
  • Bostadsområden
  • Universitet och gymnasieskolor
  • Spontanidrottsplatser
  • Idrottsplatser
  • Tak

Här hittar du våra referensprojekt!

3. Hur mycket kostar ett utegym?

Det beror givetvis på hur stort eller litet gym du vill ha och vilket underlag som önskas. En generell kostnad ligger mellan 70.000 kr upp till 600.000 kr exklusive markarbetet. Vi erbjuder färdiga paket som lätt kan användas för bästa anpassning eller budget.

4. Färdiga paketlösningar

Fördelen med färdiga utegymlösningar är att vi har säkerställt att alla muskelgrupper är representerade och kan tränas i utegymmet. Dessutom sparar vi in din projekteringstid och du får ritningar direkt, redo att visa upp för slutkund. Läs mer utförlig information om våra paketlösningar här eller i korthet här under:

Paketlösningar Utan Text Content Image

Utegym Small
Ett komplett utegym för ett mindre utrymme, med sex mobila träningsstationer från Street Barbell Light.

Utegym Medium
Ett komplett utegym för platsen med begränsat utrymme. Med en Tressfit Hexagon II får du flera olika övningar på en mindre yta som kompletteras med fyra träningsstationer från Street Barbell.

Utegym Large
Ett större komplett utegym som samlingsplats för en aktiv och effektiv träning. Ett träningscenter där du kan träna hela kroppen oavsett nivå.

Utegym Extra Large
Ett stort komplett utegym som blir en naturlig samlingsplats för effektiv träning tillsammans. Ett träningscenter för alla, där hela idrottslaget får plats att träna samtidigt.

5. Vilken typ av markarbete krävs?

Eftersom majoriteten av våra utegym gjuts fast i marken behöver man i det flesta fall schakta ut och anlägga ett underlag. Läs mer om val av underlag under nästa punkt. Vi har även träningsmaskiner som är specialanpassade för hustak, känsliga ytor som ovanpå ett garage. I sortimentet finns även fristående maskiner som inte behöver förankras.

6. Vilket typ av underlag ska jag välja?

Vi erbjuder alla typer av underlag som finns på marknaden – Packat grus, sand, bark, träflis, konstgräs, fallskyddsgummi och kork. Underlaget är en av det viktigaste frågorna när man anlägger ett utegym. Valet av underlag sker oftast ihop med övriga krav du har som beställare, till exempel om gymmet ska vara tillgänglighetsanpassat, placeras i en naturlig miljö eller om det är nära en lekplats eller skola.

Att tänka på för att få rätt förutsättningar vid tillgänglighetsanpassning är att ett fast underlag fungerar bäst. Om utrustningen eller omgivningen kräver fallskydd, hjälper vi till med rätt dimensioner och säkerhetsytor.

Vi har kategoriserat in underlagen i två olika typer -fast och rörligt material.

Rörliga underlag består av träflis, sand och bark.

Fasta underlag består av konstgräs, fallskyddsgummi, fallskyddsplattor, kork och packat grus.

Fast Underlag Gummi Content Image
Flis Content Image
Fast Underlag Konstgräs Content Image
Bark Content Image
Montering Utegym Content Image

7. Installation och montage

När du bestämt vilket gym du vill ha så hjälper din säljare dig med monteringsanvisningar och säkerhetsytor. Tips är att anlita en lokal anläggare som monterar ihop utrustningen. I de flesta fall hjälper Tress givetvis till med en helhetslösning och erbjuder totalentreprenad med montering av utegym enligt gällande standard.

8. Standarderna EN 1176 vs. EN 16630

Permanent installerad gym- och fitnessutrustning (som omfattas av standarden EN 16630) som är avsedd för ungdomar och vuxna ska inte placeras i omedelbar närhet av lekredskap för barn (som omfattas av standarden EN 1176). Om gymutrustning monteras i närheten av en lekplats så ska dessa separeras från varandra genom lämpligt avstånd, naturhinder, staket, skyltning eller en kombination av dessa åtgärder.

Standarden EN 16630 är framtagen som ett regelverk för att säkra upp gymutrustning för offentliga miljöer. Vi har all kunskap kring denna standard och hjälper dig med säkerhetsytor, fallskydd och underhåll. Till exempel; om du installerar ett utegym nära en lekplats eller på en skola så gäller helt andra säkerhetsregler än om det placeras i parkmiljö.

I en rapport, utgiven av Svenska Institutet för Standarder-SIS, finns information och vägledning för placering och möjliga sätt att skilja mellan lekredskap och gymutrustning som är avsedda för olika åldersgrupper eller tillverkade för olika ändamål. Rapporten heter: SIS-CEN/TR 16879: 2016-Lekplatser och utrustning för fritidsaktiviteter: Vägledning gällande placering och separation.

Vid osäkerhet rekommenderar vi dig att ta kontakt med en certifierad besiktningsman för fitnesstandard EN 16630.

9. Modeller och hållbarhet

Våra utegym är fördelade mellan fem olika kategorier träningsställningar, ninjabanor, military fitness, justerbara träningsmaskiner samt träningsstationer i trä eller stål. Träprodukterna är tillverkade av kraftigt lärkträ eller robiniaträ som är i princip underhållsfria och har pulverlackerad eller galvaniserad stålkonstruktion. Stålprodukterna är gjorda för att stå emot vårt varierande skandinaviska klimat och är helt underhållsfria.

10. Skötselråd och garantier

Alla våra utegym är i grunden underhållsfria. Den som ansvarar för gymmet måste givetvis se över skruvar och bultar med jämna mellanrum. Vi hjälper till att skapa en lättskött underhållslista beroende på belastning på området. Är utegymmet placerat vid havet har vi även möjlighet att specialbehandla stål och skruvar för bästa hållbarhet. Våra garantier är mellan 2 till 20 år beroende på material och användningsområde.

11. Fler möjligheter och tillval

12. Miljön runt omkring utegymmet

Miljön runt ett utegym är också viktig. I anslutning till utegymmet passar det bra att exempelvis anlägga parkour, multiarena eller en lekplats. Självklart är det även väldigt uppskattat med sittgrupper, bänkar eller bord vid utegymmet. Vi hjälper gärna till med att planera och kika på vilka möjligheter du kan skapa vid ditt utegym.

Varför välja ett utomhusgym från Tress?

Vi på Tress Utemiljö kan erbjuda dig en service och ett engagemang som kan vara svårt att hitta någon annanstans. Med en bred kunskap på området och en serviceinriktning som alltid sätter kunden i fokus vill vi bidra till att hjälpa dig att skapa rätt möjligheter för din verksamhet. Vi vill vara med från starten av ditt projekt och är noga med att du får sätta rätt prägel på din idé. Tillsammans ser vi till att allt blir precis som du hade tänkt dig. Vi arbetar med material som ger dig en underhållsfri utemiljö där aktiviteten inte blir lidande på grund av kvaliteten.

Ta kontakt med oss när du ska planera ditt nästa utemiljöprojekt!