Översikt Utegym Sölvesborg Case Image

Ort

Sölvesborg

Produktkategori

Område

Park & Fritid

Byggår

2020

Utegym en del i satsning på spontanidrott

I Sölvesborg i Blekinge län har man startat ett treårigt projekt under namnet Svarta Leds Idrottscentrum, SVIC. Syftet med projektet är bland annat att erbjuda fler nya aktivitetsytor och att öka tillgängligheten för funktionsnedsatta och utövare av paraidrott.

Med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden har kommunen börjat inventera behov och önskemål och några delprojekt är redan klara. Tanken är att kommunen tar över och driver utvecklingen framåt, efter att projektet är avslutat.

Närbild Utegym Sölvesborg Case Image
Kille Utegym Sölvesborg Case Image
Tjej Utegym Sölvesborg Case Image
Översikt Utegym Sölvesborg2 Case Image

"Vi är glada att utegymmet blev klart just nu i dessa tider. Vi ska bara utöka belysningen så att utomhusgymmet känns tryggt och säkert att träna på, även när det är mörkt ute."

Anna Lindh, projektledare Sölvesborgs kommun

Översikt Utegym Sölvesborg4 Case Image

Samarbete för att utveckla projektet

En projektgrupp har satts ihop med representanter från både kommun och föreningsliv. Tillsammans med referensgrupper med barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning gäller det nu att få till det bästa utbudet för så många som möjligt.

En stor del i satsningen är tillgänglighet och att bli en attraktiv kommun för personer som utövar para-idrott. En förhoppning är också att få fler föreningar att etablera sig i området.

Pojke Utegym Sölvesborg Case Image

Locka fler barn och unga till spontanidrott

En stor frågeställning är vad det kommer att kosta samhället framöver om vi inte agerar nu och folkhälsan gradvis försämras? Därför är ett av målen i projektet att locka fler barn och ungdomar till en mer rörlig och aktiv fritid. Det är ju allmänt känt att stillasittandet, speciellt i den yngre generationen, ökar.

Och det är inte alla som har möjlighet att vara med i en idrottsförening, med medlemskap och fasta träningstider. Med minst 10 nya aktivitetsområden i kommunen hoppas man att fler barn och ungdomar hittar sin spontana rörelseglädje. Det ökar också chansen rejält att de fortsätter att vara aktiva även upp i vuxen ålder.

Översikt Utegym Sölvesborg3 Case Image

Ett utegym i rätt tid

Svarta Led är som en knutpunkt för folk i rörelse, så ett utegym på denna plats kändes helt rätt. Med närhet till elbelyst motionsspår, fotbollsplaner och cykelleder kan nu både nybörjare och de mer erfarna gymentusiasterna träna utomhus när som helst på dygnet. Intill utegymmet finns nu även kommunens första hinderbana som redan blivit barnens favorit. Träningsstationerna i utegymmet har matchats med hindren i OCR-banan så att de ska komplettera varandra för en varierad och allsidig träning.

Att träna utomhus ligger helt rätt i tiden. Under hösten 2020 avråds det för träning inomhus, så det passar perfekt med ett utomhusgym just nu. Anna som är projektledare drivs av att skapa så attraktiva aktivitetsplatser som möjligt för att tillmötesgå önskemålen och behovet i kommunen. Tillgängligheten och den spontana rörelseglädjen hos främst barn och ungdomar är en stark drivkraft när hon tar sig an nya delmål i 3-årsprojektet.

Jag är otroligt stolt och glad att vara en del av arbetet med att inspirera barn, ungdomar och vuxna till ett mer aktivt liv med mycket rörelseglädje.

Projektsäljare

Mattias Tunelid

Telefon: 073-616 60 18

E-mail: mpe@tress.se

Projekt för fler aktivitetsytor

Projekt för fler aktivitetsytor

Det 3-åriga projektet SVIC har som syfte att inventera behovet i Sölvesborgs kommun och skapa fler aktivitetsytor samt sätta Sölvesborg på kartan som kunskapscenter för personer som utövar paraidrott.

Tillgänglighet och spontanidrott

Tillgänglighet och spontanidrott

Ett av målen för projektet är att skapa förutsättningar för fler barn och ungdomar samt personer med funktionsnedsättning att kunna få en mer stimulerande och aktiv fritid.

Utegym som kom rätt i tiden

Utegym som kom rätt i tiden

Utegymmet är ett fint komplement för de som redan promenerar, joggar eller cyklar i området och att det blev färdigt under sommaren 2020 ligger helt rätt i tiden.

Produkter i projektet

Hitta projektet!

På kartan kan du se exakt var detta projektet finns. Perfekt om du vill åka dit och se det i verkligheten.

Genom att använda knapparna i kartan (+ och -) kan du zooma ut och se andra projekt i närheten. Passa på att besöka fler projekt och få inspiration, när du ändå är ute och åker.