Lekplats Prästgård Örebro7 Case Image

Ort

Örebro

Område

Församling

Byggår

2018

Lekplats med inspiration av kyrktorn

Ekeby kyrka ligger vackert belägen mitt på slätten utanför Kumla. Kyrkan är från 1700-talet och ståtar med ett högt torn som sträcker sig hela vägen upp till himlen. Detta torn hade en avgörande roll när församlingen skulle anlägga en ny lekplats vid prästgården. I prästgården bedrivs bland annat kyrkans barntimmar för 4-5-åringar. Det var dessa barn som fick vara med och bestämma hur lekplatsen skulle se ut.

Barnen skissade och önskade och kom fram till att de ville ha en klätterställning med ett tak som påminde om kyrktornet. Tillsammans med personalen bläddrade de i lekplatskatalogen och valde till slut Klätterkanten. Den klätterställningen var lagom stor för platsen och rymdes inom budgeten. Man valde även barkunderlag som smälter in fint i miljön och är skonsamt för både barnen och lekutrustningen.

Lekplats Prästgård Örebro5 Case Image
Lekplats Prästgård Örebro1 Case Image
Lekplats Prästgård Örebro7 Case Image
Lekplats Prästgård Örebro2 Case Image

”När barnen får vara med och bestämma från början, blir slutresultatet allra bäst.”

Lena Lagerholm, Svenska kyrkan i Kumla

Lekplats Prästgård Örebro3 Case Image

Kompisgunga och rutschkana stod på önskelistan

Barnen uttryckte även önskemål om en kompisgunga, en rutschkana och någon mer typ av utmaning. Här passade Klätterkanten perfekt in med både rutschkana och spännande moment som volträcke, armgång och en balansstege som hänger i rep. Att allt sitter ihop gjorde att man sparade yta och även fick plats för gungställningen med fågelbogungan.

Jag inspireras av kunders drömmar och önskemål och jobbar hårt för att komma så nära dessa som möjligt i verkliga projekt. Min inställning är att en öppen och ärlig dialog är det bästa för ett nära samarbete. Jag prioriterar alltid rörelseglädje högt i mina projekt.

Projektsäljare

Calle Sturzenbecker

Telefon: 070-762 57 70

E-mail: cst@tress.se

Barnen fick skissa på den nya lekplatsen

Barnen fick skissa på den nya lekplatsen

När planeringen för församlingens nya lekplats drog igång fick barnen vara med och önska hur den skulle utformas. Barnen gjorde en skiss som överlämnades till Calle på Tress. Med hjälp av skissen och lekplatskatalogen valdes sedan klätterställningen ut.

Inspiration från kyrktornet

Inspiration från kyrktornet

Barnens inspiration till hur klätterställningen skulle se ut kom från kyrktornet på Ekeby kyrka. Kyrkan ligger vackert bredvid prästgården och ståtar med ett högt torn som sträcker sig mot himlen. Så ville barnen att klätterställningen skulle se ut!

Gunga och rutschkana stod också på önskelistan.

Gunga och rutschkana stod också på önskelistan.

Utöver en klätterställning som liknade kyrktornet var barnen överens om att de även ville ha en kompisgunga och en rutschkana. De vuxna som var med och genomförde projektet hade helt andra idéer från början. Men det blir allra bäst om barnen får vara med och bestämma.

Lekplats Prästgård Örebro4 Case Image

Kurragömma, balans och koordination

Klätterställningen kommer från Pioneer-serien som passar in väldigt fint i omgivningen. De små barnen kan leka kurragömma under tornet och de lite större barnen utmanar sig och tränar balans och koordination när de testar att gå armgång eller slå volter. Från den lägre plattformen kan barnen klättra till det stora tornet via balansstegen. Väl uppe i tornet är rutschkanan en given väg ner till marken igen.

Barnen klippte bandet och invigde lekplatsen

I mars 2019 invigdes den nya lekplatsen vid prästgården med traditionsenlig bandklippning. Givetvis var barnen från kyrkans barntimmar först ut med att prova den! Barnen från skolan i närheten kommer också gärna och leker på lekplatsen när kyrkans verksamhet inte är igång. Ett lyckat projekt med många glada lekande barn!

Ta hjälp av barnen och oss på Tress när du ska planera din lekplats!

Fler inspirerande bilder på projektet

Produkter i projektet

Hitta projektet!

På kartan kan du se exakt var detta projektet finns. Perfekt om du vill åka dit och se det i verkligheten.

Genom att använda knapparna i kartan (+ och -) kan du zooma ut och se andra projekt i närheten. Passa på att besöka fler projekt och få inspiration, när du ändå är ute och åker.